Ο δρόμος των λειψάνων του Αγίου Ιωάννη του Θαυματουργού της Ρίλας στο νησί της Τήνου και η λατρεία του Αγίου
Έργο „Ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλας στην Ελλάδα. Η διαδρομή των λειψάνων του Θαυματουργού της Ρίλας στο νησί της Τήνου και η λατρεία του Αγίου“
Εθνικό πρόγραμμα „Οι άγραφες ιστορίες των Βουλγάρων“ 2023
Ελληνοβουλγαρικός Σύνδεσμος Πολιτισμού „Παίσιϊ Χιλεντάρσκι“, Αθήνα


Ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλας ο Θαυματουργός
Σύμφωνα με τους αγιογράφους, ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλας γεννήθηκε στο χωριό Σκρίνο το 876. Έζησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πρίγκιπα Μπόρις Α΄, του τσάρου Συμεών του Μεγάλου και του τσάρου Πέτρου Α΄.
Οι βίοι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας δείχνουν ότι στην καρδιά του έκαιγε πάντα η αγάπη προς το Θεό και η επιθυμία να αφιερωθεί ολοκληρωτικά σ‘ Αυτόν. Όταν ήταν 25 ετών, οι γονείς του πέθαναν και ο ίδιος έδωσε το μερίδιο της κληρονομιάς του σε φτωχούς και ασθενείς και έγινε ερημίτης στα βουνά.
Εξορισμένος από το αρχικό του καταφύγιο, πήγε στη Ρίλα, όπου εγκαταστάθηκε στην κουφάλα ενός αιωνόβιου δέντρου. Στη Ρίλα ο ερημίτης δέχεται επισκέψεις από βοσκούς, και κάνει το πρώτο του θαύμα – θεραπεύει έναν ψυχικά άρρωστο – και αρχίζει να γίνεται διάσημος στην περιοχή. Προσέλκυσε όλο και περισσότερους ανθρώπους που αναζητούσαν θεραπείες για διάφορες ασθένειες, καθώς και οπαδούς που άρχισαν να εγκαθίστανται γύρω από το καταφύγιό του, δημιουργώντας ένα ολόκληρο μοναστήρι που διήρκεσε μέχρι τις αρχές του 12ου αιώνα. Η φήμη του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας εξαπλώθηκε μακριά από τα βουνά Ρίλα στα εδάφη όχι μόνο της Βουλγαρίας, αλλά και της Ευρώπης.
Πέθανε στις 18 Αυγούστου 946. Την ημερομηνία αυτή η Εκκλησία γιορτάζει την κοίμησή του.
„
„Και, πάνω απ‘ όλα, σας κληροδοτώ να διατηρήσετε την αγία πίστη καθαρή και αμόλυντη από κάθε κακή διδασκαλία, όπως την παραλάβαμε από τους αγίους πατέρες, χωρίς να υποχωρούμε σε ξένες και διαφορετικές διδασκαλίες“.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α΄
Μετανοίας ἡ βάσις,
κατανύξεως πρότυπον,
καὶ παρηγορίας ὁ τύπος,
Ἰωάννη γεγένησαι,
εἰκὼν δὲ τελειότητός ἐστιν,
ὁ βίος ὁ ἰσάγγελος ὁ σός,
ἐν νηστείαις γὰρ προσμένων καὶ προσευχαῖς,
σὺν δάκρυσιν ἡγιάσθης.
Πάντες οὖν οἱ ὑμνοῦντές σε θερμῶς,
ἅγιε ἐκβοῶμέν σοι·
μὴ παύσῃ καθικετεύων τὸν Χριστόν,
ὑπὲρ ἡμῶν πρεσβείαις σου.
Ιερά Μονή της Ρίλας
Η Ιερά Μονή της Ρίλας υψώνεται μέσα στα αιωνόβια δάση του βουνού Ρίλα στη Βουλγαρία. Με την χιλιόχρονη ιστορία της και τη σχεδόν συνεχή ύπαρξή της, έχει διατηρήσει την ορθόδοξη πίστη, τον πολιτισμό και την ταυτότητα των Βουλγάρων κατά τη διάρκεια των αιώνων. Κάηκε και καταστράφηκε, συνεχίζει να υπάρχει χάρη στους ευσεβείς Βούλγαρους ηγεμόνες του Μεσαίωνα και στους ορθόδοξους χριστιανούς κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής αναγέννησης.
Μέχρι σήμερα, η Ιερά Μονή της Ρίλας είναι ένας πνευματικός θησαυρός στον οποίο το ανθρώπινο πνεύμα υψώνεται προς τον Θεό και ένα καταφύγιο για όποιον περνάει το κατώφλι της με ευλάβεια.
Τα λείψανα του αγίου από τη Ρίλα,
ο οποίος αδιαφόρησε για τα φθαρτά και τα πρόσκαιρα και ζήλεψε την ουράνια απόλαυση, την οποία κέρδισε με μια ζωή νηστείας και μετάνοιας, είναι τοποθετημένα στην μοναστηριακή εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Ρίλας
Επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Ρίλας


Η Ιερά Μονή „Η Κοίμησης της Θεοτόκου“ στην Τήνο
Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή „Η Κυρία των Αγγέλων“ είναι ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα του αρχιπελάγους του Αιγαίου και της Ελλάδας. Ένα παρθένο μοναστήρι, που διατηρεί την ορθόδοξη παράδοση και συνδέεται πνευματικά με το Άγιο Όρος. Εδώ τον 19ο αιώνα μεταφέρθηκε το δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας από τη Σύρο μετά από μακρύ ταξίδι.
Ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης (1850 – 1929), διάσημος Έλληνας συγγραφέας, με καταγωγή από τη Σκιάθο. Συμπατριώτης και συγγενικό πνεύμα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Διατήρησε πνευματικούς δεσμούς με το Άγιο Όρος και το κελί των Δαναΐδων. Τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια της ζωής του έγραψε εκκλησιαστικούς ύμνους και ακολουθίες. Το 1917, μετά από αίτημα της Μονής της Τήνου, συνέθεσε την ακολουθία του Αγ. Ιωάννη της Ρίλας.
Επίσκεψη στο νησί της Τήνου
Ντοκιμαντέρ για την Ιερά Μονή της «Κυρίας των Αγγέλων» στην Τήνο, όπου φυλάσσεται η αγία δεξιά του Ιωάννη του Θαυματουργού της Ρίλας. Αφήγηση: Γκέντσο Μπάνεβ, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Βουλγαρική ορθόδοξη εκκλησία „Άγιος Ιωάννης της Ρίλας”, Κωνσταντινούπολη

Σημαντικοί τόποι της λατρείας του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας

• Άγιον Όρος
• Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας, Αθήνα
• Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Τήνος
Έργο του Ελληνοβουλγαρικού Συνδέσμου Πολιτισμού „Παίσιϊ Χιλεντάρσκι“, Αθήνα, για το Εθνικό πρόγραμμα „Οι άγραφες ιστορίες των Βουλγάρων“
Μέντορας του έργου και μετάφραση: Γκέντσο Μπάνεβ
Γραφικά και web design: Χρήστος Πατσιάς