Продължаваме да сеем любов – 3 години от създаването на КДК ,,Нов Живец“- Атина

Продължаваме да сеем любов
3 години от създаването на КДК ,,Нов Живец“ – Атина

 

Много ли са или са малко? Как можем да измерим времето в което няма сезони, няма месеци, няма застой? През този миг от вечността, ние – дейците от КДК ,,Нов Живец“ – Атина, не спряхме да мечтаем, не спряхме да създаваме, не се изморихме от безбройните срещи с приятели, срещи с творци, срещи с децата от българските училища. Не се изморихме. През този миг от вечността не само създадохме и укрепнахме това убежище, в което по различен и осмислен начин прекарваме няколко часа заедно, но и смело заявихме своето присъствие в българската общност в Атина.
При нас идваха приятели, които искаха заедно да творим и славим Родината, но и си отиваха приятели, които не намираха това, което са си представяли. Стъпка по стъпка орахме, сяхме… Да, рано е още, но скоро ще започне и жътва – тогава ще изправим чела и ще заявим, че семената ни на родолюбие дават плод.
Много наши приятели дадоха своя принос за да бъдем днес едно здраво ядро. Приятели, които правиха и правят всичко доброволно, без да щадят време, средства, енергия. Работихме и работим за България и за всички наши сънародници в чужбина.

На 18 декември отбелязахме нашите 3 години. Отбелязахме ги по един достоен начин, без да вдигаме излишен шум. Защото не ни трябва реклама. Защото знаем много добре, че зад нашите успехи, стои много, много труд и постоянство, и защото знаем много добре, че сме на точното място и в точното време. Един клуб на творците и техните приятели, един оазис на духовност, на слово, на изкуство го очакват само успехи – в името на Родината. Не беше лесно! И пак не е. По ,,пътя“, който заедно извървяхме и уверено продължаваме да вървим, ни причакваха и пак ще ни причакват и от другите ,,изненади“, но нали точно затова днес сме сплотени и силни – защото оставихме ,,АЗ“ и сме ,,НИЕ“! И защото сме ,,НИЕ“ – ни има!

Празникът посветен на 3 годишнината от създаването на КДК ,,Нов Живец“ – Атина и на настъпващите Коледни празници, празник, който организирахме заедно с колектива на БНУ ,,Паисий Хилендарски“ беше уважен и от официално поканените ни гости – г-н Пантелей Спасов – културен аташе при посолството на Република България в Гърция и архимандрит Атанасий и отец Стефан – представители на църковното настоятелство при българския православен храм ,,Св. Преп. Йоан Рилски Чудотворец“ – Атина. Празникът бе уважен и от г-жа Николина Кадийска – един от инициаторите за създаването на клуба и собственик на в. ,,България днес“ в Гърция.

През изминалата година имахме много интензивен живот. Имахме представяния на автори от тук (Атина) и от България, участвахме в организацията на празници и участвахме в тях, участвахме в изложби по изобразително изкуство под егидата на ЮНЕСКО и се върнахме с грамоти – Рени Кирова, Йорданка Ружина, Рада Капралова, Костадин Петков. Имаме първо място в литературен конкурс организиран от ЮНЕСКО – Атина, в лицето на Мариана Кузманова. Раздадохме и наши статуетки в годишния литературен конкурс. Връчихме плакети за заслуги в развитието на творчеството в чужбина, организирахме и участвахме активно в не една благотворителна акция. Защото в сърцата ни, преди всичко друго е заложено – да помогнем на този, който има нужда.

Подчертавам огромната морална и материална подкрепа, която имахме при осъществяването на благотворителните ни кампании и реализирането на празниците в лицето на нашето посолство, автобусна фирма АРДА ТУР, ресторант ,,Балкан“ с управител Цветана Бонева, на църковното настоятелство при българският храм ,,Св. Йоан Рилски“ в Атина, на Пламен Симеонов, който се раздава без остатък и на всички, които дариха от сърце и от нямането си за да осъществим всичко това.

Благодаря на всички нови членове на нашия клуб, които ни гласуваха доверие и заявиха категорично своето желание да се слеят с нас.

Много нови неща се случиха в живота на българската общност в Атина – нов екип в посолството, нов отец в храма, а и ние, през януари ще имаме общо събрание на което ще изберем ново ръководство. Нека с всички сили да подкрепим тези, които ще поемат компаса и плътно да застанем до тях.
Пожелавам на Архимандрит Атанасий да има успех където отива, на отец Стефан – да работим заедно, на екипа в посолството – ползотворна работа и заедно да празнуваме националните ни празници и не само. Имаме нужда от подкрепа и се надяваме в лицата на тези институции да я имаме.
Благодарим на Гръцко-българско сдружение за култура ,,Паисий Хилендарски“, които ни гласуваха доверие, довериха ни се и узакониха нашата дейност.
В навечерието на най-светлия християнски празник – Рождество Христово, с решение на УС на КДК ,,Нов Живец“ – Атина, удостоихме:

Мариана Кузманова – с почетна грамота и плакет ,,За принос в творчеството на българите в чужбина“ – за цялостното й творчество.

Пламен Симеонов – с почетна грамота и плакет ,,За принос в творчеството на българите в чужбина“ – за неговият професионализъм и отдаденост в работата му с децата от българските сдружения, за делата му на ползу роду, за неуморимият му дух и извисяване на българското слово.

Да, празник беше нашата 3-та годишнина! Бяхме приготвили коледни късмети и богата трапеза. Много бяха и подаръците, които получихме! Специално изказвам благодарност за една от специалните изненади за рождения ден на Клуб „Нов живец“ – Атина: вестник „Над 55“ с обширно интервю на Тодорка Николова от Хасково с писателката Галя Карааргирова, в което тя, като една от основателките на Клуба, проследява пътя на творческата организация в Атина.

Благодаря на архимандрит Атанасий за приветсвеното слово!
Благодаря на Гръцко-българско сдружение за култура ,,Паисий Хилендарски“ за прекрасния подарък – книгата на Валери Станков ,,Буквар за влюбени“! Благодаря и на автора на книгата – Валери Станков за автографа!
Благодаря на Лиляна Иванова за невероятно красивата и вкусна торта и на Марияна Александрова за изискано оформените ястия. И двете отделиха много от времето си за допринасянето на празничната обстановка. Не е за подминаване и прекрасната елхичка с коледните пожелания украсена с голямо търпение от Мариана Кузманова. Благодаря на всички, които вложиха душата си за да бъде празник! Беше!

Нима може в тези дни на чудеса да не направим добро? Нима може неспокойният дух на всички от КДК ,,Нов Живец“ и на много техни приятели да отмине с безразличие дните в които се случват чудеса? Отговорът е – НЕ! Затова, отново осъществихме старта на новата ни благотворителна кампания ,,Рождественска приказка за Мария“.

Всички творци предоставиха книги и произведения на изкуството, които бяха откупени за каузата. В кампанията се включи и поетесата Ники Комедвенска от Родината, като предостави няколко броя от последната си стихосбирка. Събраните средства предадохме на Александра (леля на Мария), която ни уважи с присъствие.

Коя е Мария? Малката Мария от Стара Загора – Мария с многото медали, която има какво да даде на Родината, и ние ще сме спонсори на пътните й разходи към следващата победа.

Пожелавам на всички здраве и да продължим заедно да сеем любов.

Йорданка Андреева

21 декември 2016 г.

Йорданка Андреева

Обичам да обменяме информация, да знаем за успехите на нашите приятели, да правим така, че животът да не е скучен и сив а цветен и бълбукащ от хубави новини!

1 коментар за “Продължаваме да сеем любов – 3 години от създаването на КДК ,,Нов Живец“- Атина

  1. Много съм щастлива че успях да направя своя абонамент към Вас.Пожелавам на вас и ваще семейства много късмет любов и сбъдване на Вашите мечти!Поздрав от Лондон с много уважение и признателност че въпреки далеч от родината си оставаме Българи!!!! С уважение:Л.Малинова

Моля, споделете мнението си за публикацията

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.