МАРИАНА КУЗМАНОВА ПЪРВО МЯСТО

МАРИАНА КУЗМАНОВА ИЗВОЮВА ПЪРВОТО МЯСТО НА ПРЕСТИЖЕН КОНКУРС ОРГАНИЗИРАН ОТ UNESCO

Мариана Кузманова, първо място за поезия и философия на душата

На 26 ноември, на специално тържество посветено на Международния ден на философията, бяха обявени резултатите от 5-тия годишен конкурс на Групата за наука, литература и изкуство към UNESCO – Гърция. Първо място в раздел поезия, заслужено бе присъдено на Мариана Кузманова – член на Групата за наука, литература и изкуство към UNESCO – Гърция и на КДК „Нов Живец“ – Атина.

Произведенията бяха разгледани и оценени от комисия в състав:

Димитрис Варваригос – сценарист и писател

Никос Верлекис – актьор

Ниови Йоану – поетеса

Йована (Йоана Фасу – Калпакси) – писател и поет

Стелла Леондиаду – поет и писател

Стефанос Линеос – актьор и писател

Манусос Манусакис – режисьор

 

Скъпи приятели,

В една празнично осветена зала, в присъствието на много известни в Гърция личности – поети, писатели, художници, музиканти, политици и др. бяха обявени победителите в 5-тия конкурс за поезия, проза и театрален сценариий. В притихналата зала прозвуча първото име – името на победителя в раздел поезия – Мариана Кузманова.

На сцената застана тя – Мариана. До нея актрисата Мария Димитриади с неповторимо майсторство рецитира стихотворението Ανάμεσα στο χρόνο και στην πτήση“ на Мариана. Сред бурни аплодисменти и овации, с вълнение, което беше изписано на лицето й, Мариана Кузманова получи огромен букет цветя от председателката на Групата към UNESCO г-жа Нина Дяковасили и своята статуетка на първенец от известния актьор Стефанос Линеос. Г-н Линеос не се сдържа и след заслужения похвален коментар, който направи на творбата, прегърна Мариана и й пожела все така изкусно да изписва душата си на белия лист. Все така да отразява всичко, което се бунтува в сърцето й, и все така да жъне заслужени успехи, защото заслужава! Заслужава нейната поезия да се чете и препрочита. Поезия с дълбок философски корен, с послания и предупреждения за нашето общество.

До него стоеше тя – Мариана! Все още неосъзнаваща какво се случва в този момент! А истина беше толкова очевадна – на сцената, в лицето на Мариана Кузманова беше България! В лицето на Мариана Кузманова България беше на първо място!

И да – нямаше знамена, но родният трибагреник, който носим в душите си, се развя тихо и с достойнство! За Мариана ще се говори като явление в поезията, както и за отличния превод от Χρήστος Πατσιάς направен на стихотворението, защото всеки може да направи превод буква по буква, но само професионалист може да преведе едно произведение така, че да предаде и чувствата, и силата на думите, които вълнуват автора.

На събитието присъстваха и много известни в политическия и културен живот на Гърция фигури, които взеха думата в последвалата тема на вечерта. Между тях бяха световно известният композитор Мимис Плесас, режисьорът Янис Смарагдис, издателят и народен представител Адонис Георгиадис, известният журналист Панос Соболос, прочутият за откриването и връщането в Гърция на повече от 11 000 откраднати и изнесени в чужбина археологически ценности Йоргос Цукалис, бившият министър на обществения ред Йоанис Панусис и др.

Там, в осветената зала, бяхме и ние – приятелите на Мариана, които вярваме в нейния талант. От мое име, като председател на КДК ,,Нов Живец“ – Атина и от името на всички членове на на нашия клуб изказвам още веднъж благодарност за незабравимите мигове на които станах не само свидетел, но и съучастник. Изказвам благодарност на Мариана Кузманова и на Χρήστος Πατσιάς за тяхната всеотдайност към словото, към изкуството и към всичко онова, което прави живота ни в Атина по цветен и смислен!

В този момент и Родината се гордее с вас!

Събитието бе отразено от гръцките медии.

 

Йорданка Андреева

ardatur-logo

unesco26nov16 unesco26nov8 unesco26nov15 unesco26nov14
unesco26nov21 unesco26nov20 unesco26nov24 unesco26nov10
 unesco26nov18  unesco26nov23 unesco26nov22 p1040870
 p1040867  p1040875  p1040878  unesco26nov24

 

1 коментар за “МАРИАНА КУЗМАНОВА ИЗВОЮВА ПЪРВОТО МЯСТО НА ПРЕСТИЖЕН КОНКУРС ОРГАНИЗИРАН ОТ UNESCO

  1. „Между времето и полета“ – как да“хванеш“ времето и да не пропуснеш „полета“?! Това е философия, до която всеки от нас се докосва по различен начин, в зависимост от душевните си потребости. Нашата Мариана е уловила дълбочината на този миг и го е превърнала в сентенция! Да – тленни сме, да – чака ни безкрая, но точно в този промеждутък изживяваме своя цветен земен път! Прекрасна поезия! Бъди, мила и ни радвай с таланта си и доброто си сърце!

Моля, споделете мнението си за публикацията

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.