Изложба "DREAMS & MUSES"

Изложба „DREAMS & MUSES“

Културният център „Macart“ и Посолството на Република България в Атина Ви канят на изложбата „DREAMS & MUSES“ за да се запознаете с алегоричния свят на дизайнера Петър Бояджиев чрез едно пътешествие в изобразителното изкуство, насочвано от Музите на художничката Даниела Зекина.

 

 

Изложба „DREAMS & MUSES“ в Културния център MACART

 

Гърция като муза за двама известни български художници

 

 

Изложба "DREAMS & MUSES"

 

За първи път в Гърция, художничката Даниела Зекина и графичният дизайнер Петър Бояджиев представят свои наградени творби пред гръцкото общество.

С международно артистично присъствие, но с една много гръцка тема отново отваря врати Културният център „Macart“ в четвъртък, 24-ти май.

В утвърденият вече като meeting point на верните приятели на изкуството, Macart открива изложбата „DREAMS & MUSES“, представяйки двама международно признати и носители на много награди артисти: Даниела Зекина и Петър Бояджиев.

Художничката и гравьор Даниела Зекина, възпитаник на Националното училище за изящни изкуства, с бакалавърска титла в проектирането и илюстрацията на книги от Националната художествена академия, ще представи 9-те музи на гръцката митология, не само като митични персонажи, но и като символи на вдъхновение, интерпретирани през модерния й поглед.

Графичният дизайнер Петър Бояджиев, с титла магистър по графичен дизайн и дигитални изкуства от Националната художествена академия, е представил работата си в множество самостоятелни и групови изложби в Европа, Северна и Южна Америка и Азия, печелейки много престижни международни награди.

Новите технологии, като например цифровата фотография и инструментите за виртуално моделиране, са идеалните средства за работата му, тъй като той се интересува от оптичното понятие което комбинира природния реализъм и поетичното представяне (визуални метафори), така че да се ангажира критично публиката и да я насочи да мисли отвъд непосредственото илюстрационно възпроизвеждане.

По повод произхода на двамата художници, датата на откриване на изложбата „DREAMS & MUSES“ символично е избрана на 24-ти май – Националният ден на българската писменост и култура. В чест на двамата художници и тяхното изкуство, което ще бъде представено за първи път в Гърция, „Macart“ получи и щедрата подкрепа на българското посолство в Атина, под егидата на което е цялата организацията на изложбата.

Произведенията на Даниела Зекина и Петър Бояджиев ще бъдат представени в изложбата „DREAMS & MUSES“ от четвъртък, 24-ти май до събота, 30-ти юни. Входът за публиката е свободен.

 

Културен център Macart:

„Ленорман“ 244, Атина,

тел. 210-51 32 322

Работно време:

Понеделник | сряда | събота 10:00 до 14:00 ч

Вторник | четвъртък | петък 10:00 до 19:00 ч

 


 

Музите на Даниела Зекина

 

Даниела Зекина  в творбите си (серия графики и живопис) обича да интерпретира темите за деветте древногръцки Музи, вдъхновителки на поезията, изкуството и науката. Богатият и опит като илюстратор дава лекота в боравеното с различни художествени техники и предопределя голямата й прецизност към детайла.

 

За презентацията е нужен JavaScript.

 

Героите в моите картини (върху платно или хартия) често са вдъхновени от митологията и жизненоспособността на посланията, които тя предава.

Посветила от дете живота си на изобразителните изкуства, винаги ме е очаровал таланта: в музиката, поезията, танца, театъра и във всички форми на изкуството.

Изкуството е за мен духа на един човек, който се радва да търси нови „територии“, където реалността и мечтите съжителстват в перфектна хармония, способна да култивира нови въображаеми светове, където всичко е възможно.

По време на артистичната си кариера, често създавах алегорични символи, представящи различните форми на изкуството.

В предишните си изложби („Жените“ – 2006 г., „Музите“ – 2009 г., „Allmost off“ – 2010 г., „Алегории“ – 2011 г., „Fugue time“ – 2012 г.), често представях музите, деветте богини – сестри от гръцката митология, като алегорични образи на различните изкуства.

В работата ми, озаглавена „Музите“ присъстват деветте Музи – сестри Калиопа,  Евтерпа, Ерато, Клио, Мелпомена, Полихимния, Терпсихора, Талия и Урания – не само като митологични образи, представени от стандартни символи като различни пръстени за всяка муза (златен за Калиопа, като цвят на боровинка за Клио и розов за Ерато) или не само с типичните обекти, с които е асоцииран тяхният образ (тромпет, тамбура, цигулка, лира и др.).

В нашето колективно въображение (на западната култура) Музите не са само обикновени фигури от античността. Те са и символи на вдъхновение за артистите. Вдъхновението, без наличието на което би било невъзможно да се създаде художествено произведение, дори ако знаехме всички теории, всички технически изисквания и обяснения.

Вдъхновението е това малко семенце, без което не е възможно началото на нито едно произведение на изкуството.

В древността Музите танцуват и пеят на празничните събития. В моите алегорични изображения на Музите, отразявам съвременна интерпретация на тези символи на вдъхновението.

 

www.cargocollective.com/danielazekina

3553, Rue Saint Урбан, app.21, Монреал, Квебек, H2X 2п6, КАНАДА

Тел. : 514 846 9755

[email protected]

 


 

Петър Бояджиев от друга страна е избрал съвсем различна творческа посока, като посланията му често пъти са изчистени от разсейващи детайли и са сведени до метафоричното послание на знака. Въздействието на творбите му е подкрепено и от свободата, която дават на твореца съвременните дигиталните технологии и 3D-моделиране. Именно в областта на дигиталната графика авторът печели своите последни международни награди.

Оригиналната гледна точка на Бояджиев откриваме и в неговите фотографии, които също биват отличени подобаващо и публикувани на кориците на няколко международни фотографски списания като „Black & White” и други.

 

За презентацията е нужен JavaScript.

 


Използвана е информация от Press release на събитието, превод от гръцки Христо Василев.

Използвана е информация от https://gallery-paris.com/hudozhnik/peter-boyadzhiev-i-daniela-zekina/

 


 

Нов Живец

Най-интересното от културния живот в Атина!

Моля, споделете мнението си за публикацията

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.